Verschillende soorten kinderopvang

Zodra je weer aan het werk gaat wil je voor je kind natuurlijk de beste opvang. Vanaf welke leeftijd kan je baby naar de kinderopvang? Er zijn verschillende soorten kinderopvang: de dagopvang bij een kindercentrum, de buitenschoolse opvang, gastouderopvang of een oppas aan huis. Mijn eigen kinderen zijn altijd naar een kinderopvang in Hengelo gegaan toen ze nog heel klein waren. In deze blog lees je meer over de verschillende soorten opvang die er zijn.

Kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf is een veilige en warme omgeving met genoeg ruimte om te spelen en te leren. Hierdoor kan je kind ontwikkelen in zijn eigen tempo. Door de omgang met andere kinderen leren ze samen te spelen, te delen, grenzen te kennen en om nieuwe vriendjes te maken. Kinderdagverblijven moeten zich houden aan bepaalde verplichtingen en worden hierop regelmatig door de GGD gecontroleerd. Er wordt dan gecontroleerd op veiligheid, hygiëne en op het uitvoeren van het pedagogisch beleidsplan.

Gastouderopvang

Gastouderopvang is kinderopvang bij het gezin thuis of in het huis van de gastouder. Het aantal kinderen dat een gastouder mag opvangen is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Dit kan variëren van vier tot zes kinderen. Een gastouder is vaak flexibel in te plannen voor breng- en ophaaltijden. Het is wel belangrijk dat de kinderopvang of gastouder geregistreerd staat in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Mocht dit niet het geval zijn heb je als ouder namelijk geen recht op kinderopvangtoeslag.

Buitenschoolse opvang

Je kind kan voor en na schooltijd, op studiedagen en tijdens de schoolvakanties terecht bij een buitenschoolse opvang. Deze opvang is bedoeld voor kinderen die naar de basisschool gaan. Werkdagen van ouders beginnen meestal eerder of duren langer dan een schooldag, daarom is de BSO tot stand gekomen. Zo kan je kind op een veilige plek terecht terwijl jij werkt. Toen mijn vrouw van baan veranderd is en haar werktijden langer waren dan de schooltijden, hebben wij er voor gekozen om onze kinderen naar een BSO in Haaksbergen te brengen. Dit hebben wij altijd als heel prettig ervaren!

Author: admin